Efficiënte totaaloplossing met Alphacam, imos en Proteus

Bij Beemsterboer Standbouw wordt slimmer, sneller en efficiënter gewerkt dankzij de totaaloplossing van Proteus Systems. Het bedrijf uit Heerhugowaard werkt met zowel imos, Alphacam als Proteus ERP. In een uitgebreid interview legt eigenaar Mike Beemsterboer waarom hij voor onze software koos en welke voordelen dit zijn bedrijf oplevert.

“Onze producten verschillen veel van meubels in de reguliere interieurbouw. Ze moeten lichter uitgevoerd worden, maar ook eenvoudig te koppelen en te demonteren zijn”, aldus Mike. “Wij bouwen soms de meest rare vormen. De opdrachten zijn daarbij heel divers. Wij maken halffabricaten voor interieurbouwers en zzp’ers, onderdelen voor andere standbouwers en verzorgen tevens complete projecten voor bedrijven zoals Shell en Epson. Hierbij moet vaak op het laatste moment geschakeld worden en lopen diverse producties vaak tegelijkertijd.”

“Onze opdrachten zijn heel divers. Regelmatig moet er last minute geschakeld worden met klanten en diverse producties lopen vaak tegelijkertijd.”

Standbouwproducten in iedere gewenste vorm
Om pieken in de productie op te vangen, bleek modernisering van de productie een must. “Dan begin je al snel met de aanschaf van een 3D CAD/CAM-programma. imos bleek het meest efficiënte pakket. Dankzij imos kunnen wij onze standbouwproducten in ieder gewenste vorm in 3D construeren en het op aantrekkelijke wijze aan de klant presenteren. Dit pakket sluit bovendien het beste bij de productie aan; productietekeningen zijn snel gemaakt. Het integreren van kabelmanagement door de gehele meubels en ventilatiegaten direct in de tekening is nu eenvoudig en bespaard op locatie veel extra werk en stof.”

Maximale productiviteit met Alphacam
Een verdere optimalisatieslag werd gemaakt met de aanschaf van Alphacam als aanvulling op imos. Deze machine onafhankelijke software maakt de stap van ontwerp naar productie eenvoudiger en zorgt voor de juiste aansturing van de 5-assige CNC-machines. “Voorheen maakten wij gebruik van een vergelijkbaar pakket, maar de ontwikkeling daarvan bleef stilstaan. Twee jaar geleden namen we opnieuw contact op met Proteus om deze problematiek aan te kaarten. Zij stelden toen Alphacam voor. Alle te frezen onderdelen worden nu optimaal genest, waardoor maximale productiviteit ontstaat, betere standtijd van het snijgereedschap en we houden minder afval over. Alphacam is zeer gebruiksvriendelijk en een prima ondersteuning voor onze productie.”

“Alle te frezen onderdelen worden nu optimaal genest, waardoor maximale productiviteit ontstaat, betere standtijd van het snijgereedschap en we houden minder afval over.”

Praktischer met Proteus ERP
Om het ontwerp- en productieproces verder te optimaliseren, koos Beemsterboer drie jaar geleden ook voor de aanschaf van Proteus ERP. Een volledig geïntegreerde softwareoplossing die het mogelijk maakt dat diverse modules eenvoudig met elkaar kunnen communiceren. Mike: “Het sluit perfect aan op imos en Alphacam. We hoeven de gegevens maar één keer in te voeren en Proteus zorgt dat alles compleet verwerkt wordt. Het omzetten van de bestaande Excel met database naar Proteus koste even wat tijd en inspanning, maar het werkt veel praktischer. Bovendien zorgt Proteus vanaf aanschaf voor de juiste begeleiding.”

Het complete interview met Mike Beemsterboer leest u in Binnenwerk #4 2019.