Effectief je workflow automatiseren

Steeds meer bedrijven met CNC-technologie ontdekken de voordelen van Alphacam, het softwarepakket voor 3- tot 5-assig frezen en nesting. De CAM-software vereenvoudigt de stap van ontwerp naar productie en is gericht op de aansturing van eenvoudige tot complexe 3-, 4- en 5-assige bewerkingen op CNC-machines. Dankzij de Automation Manager en de vernieuwde Nesting module gaan deze productiebedrijven met Alphacam nóg efficiënter werken.

De Automation Manager zorgt voor de automatisering van de gehele workflow rondom de werkvoorbereiding. De verschillende tekeningen die in omloop zijn worden automatisch ingelezen en verwerkt via de Automation Manager. Hierdoor hoeft de gebruiker niet langer handmatig alle verschillende bestanden te openen en een voor een te bewerken, Automation Manager neemt dit werk voor zijn rekening.

Snel, efficiënt en gebruiksvriendelijk
Onze man Henk van Heuveln sprak met vakblad Interieurbouw over de mogelijkheden: “De gebruiker klikt veel minder om zijn werkzaamheden af te ronden. Dat levert een enorme tijdwinst op. Steeds meer gebruikers van Alphacam  geven aan dat ze dankzij de Automation Manager veel sneller, gebruiksvriendelijker en efficiënter zijn gaan werken. Er wordt niet alleen geld bespaard, maar ook de werkdruk neemt af.”

“Er wordt dankzij de Automation Manager niet alleen geld bespaard, ook de werkdruk neemt af.”

Nesting module
Een tweede noviteit binnen Alphacam is de volledig vernieuwde ‘True Shape’ Nesting module. Hiermee wordt optimaal ingespeeld op de toename van de verkoop van het aantal nesting machines binnen de interieurbouw. Om plaatmateriaal om te toveren tot verschillende onderdelen, bedient de interieurbouwer traditioneel verschillende machines. Het plaatmateriaal ontmoet eerst een opdeelzaag en daarna een CNC-machine. Hierbij maakt elk afzonderlijk onderdeel de overgang tussen de machines. De nieuwste nesting-machines combineren deze twee functies. Wat levert dat op? Met één machine, behaal je tijdwinst, materiaalbesparing én een snellere productieflow.

Optimale plaatindeling, korte bewerkingscyclus
Om deze machine goed en efficiënt te kunnen aansturen heeft Alphacam de vernieuwde nesting module geïntegreerd in de software. Zowel voor rechthoekige als vrije vormen berekent de software de meest optimale plaatindeling en de kortste bewerkingscyclus. Naast losse werkstukken kunnen ook complete tekeningen uit 3D CAD-programma’s worden verwerkt en genest.

“Uiteraard kunnen we de Nesting module koppelen aan de Automation Manager”, voegt Van Heuveln toe. “Recent hebben we Alphacam en de Automation Manager succesvol ingezet bij een bedrijf die operatiekamers in ziekenhuizen inricht. Het bedrijf beschikt over drie nesting machines en werkt veel met het prijzige Volkern-plaatmateriaal. Traditioneel werden alle onderdelen uitgetekend en vervolgens bij de machine neergelegd, waarop het personeel met de hand de nesting plannen maakte.”

Van Heuveln: “Door de automatisering van de volledige workflow komen de nesting plannen nu volledig automatisch uit de software gerold. De interieurbouwer geeft aan zijn investering in Alphacam in een mum van tijd te hebben terugverdiend.”

Benieuwd naar de mogelijkheden van Alphacam voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op.